Mjölk

mjölk
  • En deciliter väger 100 gram
  • En matsked väger 15 gram
  • En tesked väger 5 gram

Recept

  • Bullar
    Föredrar själv kardemummabullar, men receptet inkluderar även en variant med traditionell kanel-fyllning. Man kan även byta ut kardemumma/kanel mot vaniljsocker och göra ljuvliga vaniljbullar.
  • Hamburgerbröd
    Stefan från hamburgare.org har lagt ner mycket tid att ta fram det perfekta hamburgerbrödet. Detta recept är inte det bästa, men det är lätt att göra och bröden blir väldigt mjuka och goda. Hans "hamburgerbröd utan dess like" kan vara bättre, men kräver lite mer jobb (och i hans andra variant också lite ovanliga ingredienser).

    Ännu mjukare hamburgerbröd (detta recept):
    http://www.hamburgare.org/potatisfrallor-ett-annu-mjukare-hamburgerbrod/

    Hamburgerbröd utan dess like:
    http://www.hamburgare.org/hamburgerbrod-utan-dess-like-videoinlagg/

  • Hovets tårta
    Hovets Tårta är en söt marängtårta, så det passar bra med jordgubbar på men annan frukt fungerar säkert också. Både marängen och krämen kan förberedas dagen innan, men tänk på att försvara marängen torrt (exempelvis i ugnen).

    Tipsen på hur man gör maräng på ett bra sätt kommer från Leilas blogg på leila.se.

  • Korv Stroganoff
    Korv Stroganoff är en lättlagad och ofta väldigt uppskattad korvgryta. Vill man så kan man ha lite extra ingredienser, exempelvis några champinjoner eller ett par morötter.
  • Korvgryta med curry ★★★★☆
    Snabb och enkel korvgryta med wienerkorv. Går säkert bra att göra med falukorv också.
  • Köttbullar med bacon ★★★★★
    Väldigt goda köttbullar, har fått väldigt bra betyg de gånger jag bjudit på dom. En "hemlig" ingrediens som gör dom extra goda är att mixa torkade trattkantareller och ha i pulvret i både köttbullar och sås.
  • Lasagne ★★★★★
    Underbart god lasagne som görs på köttfärssås-receptet, bechamelsås och ost. Köttfärssåsen och bechamelsåsen smakar mycket i sig, så vanlig hushållsost fungerar bra. Eller prästost.

    Ta gärna ut lasagnen lite innan plattorna är helt mjuka, då dom mjuknar efter ugnen på grund av värmen och all vätska som finns i lasagnen.

  • Pannkakor
    Ett av momenten i beskrivningen nedan är att låta smeten svälla i ca 30 minuter innan pannkakorna gräddas. Detta görs för att ge mjölet tid att ta upp en del av vätskan, vilket leder till att smeten blir tjockare. Pannkakorna blir då godare och det blir också lättare att steka dom då dom håller ihop bättre i stekpannan.
  • Pinocchiotårta
    Denna populära tårta har många namn; den kallas även ofta Brittatårta och Glömmingetårta. Släktens väldigt lokala namn är Veratårta, då jag misstänker att det var just Veras favorit-tårta när vi växte upp. Tårtan kan fyllas/garneras med lite vad man känner för; exempelvis jordgubbar, smultron, hallon eller liknande.
  • Potatismos
    Det finns ett par knep för att göra riktigt god potatismos; använd mjölig potatis och varm mjölk. Tycker själv muskotnöt är en given ingrediens i potatismos, men det är förstås valfritt.

    Om du får potatismos över och vill spara till en matlåda så blanda den med mer mjölk innan du ställer den i kylen. Potatisen kommer att dra åt sig vätska under tiden i kylskåpet, så om man redan innan blandar ut den så blir konsistensen lagom när man värmt matlådan igen.

  • Risgrynsgröt ★★★★★
    Klassisk gröt runt jul, men fungerar året om. Dela gärna kanelstången på längden med en matkniv, då får gröten mer smak av kanelen.
  • Scones
    Scones är ett snabbt och enkelt bröd som bakas med bakpulver istället för jäst. Detta gör att det inte behöver jäsa innan det gräddas, vilket förkortar tiden det tar att göra brödet.

    Receptet nedan är för fyra runda scones-kakor.

  • Semlor ★★★★★
    Att göra riktigt goda semlor tar tid! Bearbeta gärna degen länge, och låt den sedan jäsa i lugn och ro. Ett annat tips är att smaken från kardemumman kommer mer till sin rätt om man köper hel kardemumma och mortlar den själv. Har du tid så gör gärna även egen mandelmassa.

    Det här receptet använder kall mjölk och längre jäsning, men man kan också använda fingervarm mjölk (37 grader) och då istället endast jäsa ca 30 minuter.

    De här semlorna är något mindre än i många andra recept, men ändå inte på något vis särskilt små. På en av bilderna nedan visas tre olika storlekar på semlor, där den längst till vänster är standard-storleken i det här receptet (100 gram deg per bulle). Mellan-storleken är 75 gram, medans den minsta (minisemlan) endast är 50 gram. På bilden här bredvid visas mini-semlan.

    Rundriva semlor:
    Se gärna när Sara från Solhaga Bageri visar i ett YouTube-klipp hur man rundriver semlor.

    Semmeldagen / fettisdagen infaller på följande datum (alltid på en tisdag):
    2018: 13 februari
    2019: 5 mars
    2020: 25 februari

  • Stekt fläsk med löksås
    Klassisk svensk husmanskost. Gott!
  • Ugnspannkaka
    Enkel pannkaka med bacon som tillagas i ugnen. Man kan även göra dubbel sats och tillaga den i en djup ugnsplåt istället.
  • Våfflor
    Förr i tiden var den 25:e mars varje år en helgdag, kallad Vårfrudagen. Numera är dagen mer känd som våffeldagen och är en populär dag att äta våfflor på. I vår familj så är våfflor mer något man äter någon gång i månaden, ofta då kylskåpet i övrigt är tomt på ingredienser eller orken inte riktigt finns där att laga en större middag.

    Våfflor serveras med fördel med vispad grädde, socker och olika sorters sylt.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort