Olivolja

olivolja
  • En deciliter väger 90 gram
  • En matsked väger 13.5 gram
  • En tesked väger 4.5 gram

Recept

  • Enkel pasta carbonara ★★★★★
    Snabblagad pastarätt med bacon. Går även bra att göra med annan ost än parmesanost, men ta gärna någon med lite mer smak än vanlig hushållsost.
  • Focaccia ★★★★★
    Enligt mig är focaccia den godaste sortens bröd man kan göra, och med rosmarin på blir det gudomligt gott! Bakar ofta focaccia och har till grillad mat. Focaccia torkar snabbt så baka gärna samma dag som det skall ätas. Förvara det som blir över i en plastpåse, brukar gå bra att äta även efter ett dygn men senare än det så blir det snabbt sämre.

    Grundreceptet nedan är till en halv plåt. Experimentera gärna med mängden deg utefter vilken form du använder, då brödet blir saftigare om det blir lite högre. Har även med bra resultat gjort focaccia i muffinsform av teflon.

    Rosmarin är för övrigt en av de örtkryddor som man kan odla själv hemma utan växthus, och det är lätt att torka och förvara så att man har hela året.

  • Guacamole
    Guacamole, precis som äpplen, oxiderar och brunfärgas efter ett tags förvaring. Det är inte farligt, men får inte samma aptitliga gröna smak som när den är färsk. Ett par timmar i kylen går bra, men det blir märkbart brunt om man sparar den till nästa dag.

    Jag har inte testat själv, men enligt ett tips på siten thekitchn.com så kan man förhindra oxidationen genom att släta till guacamolen och hälla över ett tunt lager med vatten innan man förvarar den i kylskåpet. Häll bort vattnet innan servering.

  • Marinerade räkor
    Räkor marinerade i chili, chilisås, honung och diverse kryddor. En av mina tapas-favoriter.
  • Pizzasallad
    Pizzasalladen blir mycket godare om den får stå till sig länge, så gör den gärna dagen innan den skall ätas och låt den stå i kylskåpet ett dygn.
  • Tomatsås till pizza ★★★★★
    Enkel och god tomatsås till pizza. Tomatsåsen behöver inte koka (det görs ändå i ugnen på pizzan), mixa bara med en stavmixer och sedan är den klar att användas.

    Får man tomatsås över så går det bra att frysa, förslagsvis i en form för stora isbitar - så kan man ta fram så mycket man behöver nästa gång. Överbliven tomatsås går också bra att använda i andra rätter, exempelvis köttfärssås.

  • Vetetortillas
    Vetetortillas som man kan ha till exempelvis tacos. Dom blir ungefär som medium-storleken av de man köper i affären, men går förstås att göra lite större eller mindre genom att dela degen i färre eller fler delar. Se till att täcka dom med en bakduk efter att dom gräddats för att behålla fukten och mjukheten.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort