Sojasås

  • En deciliter väger 140 gram
  • En matsked väger 21 gram
  • En tesked väger 7 gram

Recept

  • Bolognese / köttfärssås
    Köttfärssåsen bör kokas 2-3 timmar för att den skall bli riktigt god, så det här är mer ett helg-projekt än en snabblagad vardagsmiddag. Då koktiden är så lång så är receptet väl tilltaget (2kg köttfärs), så det blir antingen många runt middagsbordet eller många middagar i frysen. Det finns även ett recept på mer snabblagad köttfärssås.

    Gör gärna lasagne på köttfärssåsen.

  • Köttbullar med bacon ★★★★★
    Väldigt goda köttbullar, har fått väldigt bra betyg de gånger jag bjudit på dom. En "hemlig" ingrediens som gör dom extra goda är att mixa torkade trattkantareller och ha i pulvret i både köttbullar och sås.
  • Köttfärssås (snabblagad)
    Det här är en mer snabblagad variant av köttfärsås. Du kan också välja att göra en lite lyxigare variant på bolognese / köttfärssås, eller kanske istället en vegetarisk bolognese på svarta linser.
  • Portergryta ★★★★★
    Riktigt god gryta, som även är förvånansvärt lättlagad. Om du hittar så ta gärna en lite större bit (eller två mindre) fransyska eller högrev, totalt ca 1.7 kilo. Koka gärna grytan länge; 2-3 timmar.

    Jag frågade personalen på systembolaget vilken porter-öl som skall användas till portergryta och dom sa att "standard"-portern sedan länge, både på krogar och hemma, är Carnegie Porter. Den passar utmärkt till matlagning.

    Om det blir sås över sila den och frys in den till senare tillfälle. Fungerar ypperligt till köttbullar.

  • Stekt fläsk med löksås
    Klassisk svensk husmanskost. Gott!
  • Ugnsbakad kycklingfilé med sås
    Nästan oförskämt god rätt för att vara så lättlagad! Fem ingredienser och allt lagas direkt i ugnen. Använd gärna en form eller plåt som är liten nog för att såsen skall täcka all kyckling. Om du inte har det så vänd istället kycklingen efter halva tiden i ugnen.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort