Vetemjöl

Vetemjöl
  • En deciliter väger 60 gram
  • En matsked väger 9 gram
  • En tesked väger 3 gram

Recept

  • Hovets tårta
    Hovets Tårta är en söt marängtårta, så det passar bra med jordgubbar på men annan frukt fungerar säkert också. Både marängen och krämen kan förberedas dagen innan, men tänk på att försvara marängen torrt (exempelvis i ugnen).

    Tipsen på hur man gör maräng på ett bra sätt kommer från Leilas blogg på leila.se.

  • Kladdkaka
    Det finns en mängd olika recept och varianter på kladdkaka, men här är det som är lättast och godast enligt mig. Receptet har hängt med sedan jag var liten, och jag har alltid gjort det på samma sätt; alla ingredienser ner i samma bunke och rör om. Många recept blandar vissa ingredienser i viss ordning, men jag tycker det både är omständigare och resultatet är ofta mindre "kladd".

    Få kakor är så beroende av tiden i ugnen som just kladdkaka är. En minut eller två kan göra den godaste kakan helt torr och tråkig, så testa gärna lite olika tider för att se vad som passar just din ugn.

    Kladdkaka kan även göras med toscatäcke.

  • Kolakakor ★★★★★
    Kolakakor, även kallade sirapskakor, är en av mina favoritkakor! De är lättlagade små kakor med kolasmak. Kakorna hårdnar efter att man tagit ut dom ur ugnen, så låt dom inte vara inne för länge om du vill ha sega kolakakor. Testa dig fram för att få det resultat du är ute efter.
  • Kycklinggryta med stark curry
    En kycklingrätt med mycket smak av curry. Rensar man kycklingen i förväg så är den också väldigt snabblagad. Har även testat att göra med quorn-bitar istället för kyckling, blir ännu snabbare och även vegetarisk om man också byter ut buljongen till grönsaksbuljong.
  • Köttbullar med bacon ★★★★★
    Väldigt goda köttbullar, har fått väldigt bra betyg de gånger jag bjudit på dom. En "hemlig" ingrediens som gör dom extra goda är att mixa torkade trattkantareller och ha i pulvret i både köttbullar och sås.
  • Lasagne ★★★★★
    Underbart god lasagne som görs på köttfärssås-receptet, bechamelsås och ost. Köttfärssåsen och bechamelsåsen smakar mycket i sig, så vanlig hushållsost fungerar bra. Eller prästost.

    Ta gärna ut lasagnen lite innan plattorna är helt mjuka, då dom mjuknar efter ugnen på grund av värmen och all vätska som finns i lasagnen.

  • Pannkakor
    Ett av momenten i beskrivningen nedan är att låta smeten svälla i ca 30 minuter innan pannkakorna gräddas. Detta görs för att ge mjölet tid att ta upp en del av vätskan, vilket leder till att smeten blir tjockare. Pannkakorna blir då godare och det blir också lättare att steka dom då dom håller ihop bättre i stekpannan.
  • Pepparkaksdeg
    Pepparkaksdeg bör förvaras minst ett dygn i kylen innan man bakar ut pepparkakorna, så gör degen en dag i förväg. Det går sedan att göra pepparkakorna så som man känner för; tunnare deg ger krispiga pepparkakor, men även tiden i ugnen påverkar färg och smak.
  • Pinnbröd
    Snabbt bröd på bakpulver som man grillar på pinne över öppen eld. Tycker det här är mer ett roligt tillbehör till när man grillar korv, inte att man använder det istället för vanligt korvbröd. Mängden deg per portion är därmed satt rätt lågt i receptet (0.5 deciliter mjöl per person).
  • Pinocchiotårta
    Denna populära tårta har många namn; den kallas även ofta Brittatårta och Glömmingetårta. Släktens väldigt lokala namn är Veratårta, då jag misstänker att det var just Veras favorit-tårta när vi växte upp. Tårtan kan fyllas/garneras med lite vad man känner för; exempelvis jordgubbar, smultron, hallon eller liknande.
  • Portergryta ★★★★★
    Riktigt god gryta, som även är förvånansvärt lättlagad. Om du hittar så ta gärna en lite större bit (eller två mindre) fransyska eller högrev, totalt ca 1.7 kilo. Koka gärna grytan länge; 2-3 timmar.

    Jag frågade personalen på systembolaget vilken porter-öl som skall användas till portergryta och dom sa att "standard"-portern sedan länge, både på krogar och hemma, är Carnegie Porter. Den passar utmärkt till matlagning.

    Om det blir sås över sila den och frys in den till senare tillfälle. Fungerar ypperligt till köttbullar.

  • Scones
    Scones är ett snabbt och enkelt bröd som bakas med bakpulver istället för jäst. Detta gör att det inte behöver jäsa innan det gräddas, vilket förkortar tiden det tar att göra brödet.

    Receptet nedan är för fyra runda scones-kakor.

  • Stekt fläsk med löksås
    Klassisk svensk husmanskost. Gott!
  • Ugnspannkaka
    Enkel pannkaka med bacon som tillagas i ugnen. Man kan även göra dubbel sats och tillaga den i en djup ugnsplåt istället.
  • Vetetortillas
    Vetetortillas som man kan ha till exempelvis tacos. Dom blir ungefär som medium-storleken av de man köper i affären, men går förstås att göra lite större eller mindre genom att dela degen i färre eller fler delar. Se till att täcka dom med en bakduk efter att dom gräddats för att behålla fukten och mjukheten.
  • Vinbärskaka ★★★★★
    Den här kakan är väldigt snabblagad, då smeten inte ens skall röras ihop ordentligt. Den är även som godast när den inte är helt färdiglagad i mitten, så det blir lite som kladdkaka.

    Kakan går även under namnet hastkaka.

  • Våfflor
    Förr i tiden var den 25:e mars varje år en helgdag, kallad Vårfrudagen. Numera är dagen mer känd som våffeldagen och är en populär dag att äta våfflor på. I vår familj så är våfflor mer något man äter någon gång i månaden, ofta då kylskåpet i övrigt är tomt på ingredienser eller orken inte riktigt finns där att laga en större middag.

    Våfflor serveras med fördel med vispad grädde, socker och olika sorters sylt.

  • Äppelpaj med knäckig smuldeg
    Detta är en smuläppelpaj med sirap i smuldegen, vilket ger den en knaprig och god knäck-smak.

    Använd gärna vinteräpplen i pajen, då dom ofta är lite syrligare.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort