Bolognese på svarta linser

★★★★★  

#Middagar

Detta kan mycket väl vara det godaste vegetariska recept jag lagat! I orginalreceptet står det att man kan mixa grytan för att få en slätare konsistens, men jag tycker själv att den blir godare om man låter den vara som den är. Är gott med tuggmotståndet i linserna.

Bolognesen görs på svarta belugalinser, vilket kan vara lite klurigt att hitta. Fick besöka tre rätt stora matvaruaffärer innan jag till slut hittade dom.

Receptet kommer från den vegetariska kokboken "Mera Vego – mat för hela familjen" - meravego.se

port

Ingredienser

1 styck morötter 1 styck
1 styck gul lök 1 styck
1–2 klyftor vitlök 1–2 klyftor
1.5 deciliter svarta belugalinser 150 gram
500 gram krossade tomater 500 gram
2 deciliter creme fraiche 2 deciliter
2 deciliter vatten 200 gram
1 styck buljongtärning, grönsak 1 styck
1 tesked socker 4.5 gram
0–1 matsked balsamvinäger 0–1 matsked
salt
svartpeppar, mald
basilika
oregano

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Skala och riv morötter (1 st).
  2. Fickhacka gul lök (1 st) och vitlök (1–2 klyftor).
  3. Fräs grönsakerna ovan i en tjockbottnad kastrull tills dom är mjuka.
  4. Tillsätt:
    1. svarta belugalinser (1.5 dl = 150 g)
    2. krossade tomater (500 g)
    3. creme fraiche (2 dl)
    4. vatten (2 dl = 200 g)
    5. buljongtärning (1 st)
    6. socker (1 tsk = 4.5 g)
    7. balsamvinäger (0–1 msk)
  5. Låt koka långsamt under lock i ca 20-25 minuter, eller tills linserna har den konsistensen du vill ha.
  6. Smaka av med salt, svartpeppar, basilika och oregano efter tycke och smak.

Servera med pasta.

Bilder

Kommentarer

Syrran Rebecca   Juni 2019

Jag tillsatte även spiskummin, det tillförde en god smak i de andra goda smakerna.

Svara

Av: - Ändra | Ta bort