Bullar

☆☆☆☆☆   4 timmar 

#Kakor

Föredrar själv kardemummabullar, men receptet inkluderar även en variant med traditionell kanel-fyllning. Man kan även byta ut kardemumma/kanel mot vaniljsocker och göra ljuvliga vaniljbullar.

st

Ingredienser

Fördeg
25 gram jäst 25 gram
8.33 deciliter vetemjöl special 500 gram
2.5 deciliter vatten 250 gram
2.5 deciliter mjölk 250 gram
Deg
7.5 deciliter vetemjöl special 450 gram
1 matsked kardemumma 10.5 gram
1 tesked salt 6.3 gram
1.75 deciliter socker 158 gram
150 gram smör 150 gram
Kardemumma-fyllning
250 gram smör 250 gram
3 deciliter socker 270 gram
5 matsked kardemumma 53 gram
Kanel-fyllning
250 gram smör 250 gram
3 deciliter socker 270 gram
3 matsked kanel 18 gram
1 matsked vetemjöl special 9 gram
Topping
1 styck ägg 1 styck
pärlsocker

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

Fördeg

  1. Ta fram smör (150 g) + smör (250 g) och låt stå framme så att det blir mjukt tills degen och fyllningen skall göras.
  2. Blanda följande i en bunke:
    1. vatten (2.5 dl = 250 g)
    2. jäst (25 g)
    3. mjölk (2.5 dl = 250 g)
    4. vetemjöl special (8.33 dl = 500 g)
  3. Täck bunken med lock eller plastfolie.
  4. Låt jäsa i 1-2 timmar. Jäsningen är klar när fördegen börjar sjunka ihop efter att ha jäst upp.

Deg

  1. Blanda fördegen med:
    1. vetemjöl special (7.5 dl = 450 g)
    2. kardemumma (1 msk = 10.5 g)
    3. salt (1 tsk = 6.3 g)
    4. socker (1.75 dl = 158 g)
    5. smör (150 g)
  2. Knåda degen i maskin tills den är spänstig och fin, ca 15 minuter. Degen är väldigt kladdig i början, men den går ihop under knådningen.
  3. Häll upp degen på ett bord, forma en boll och täck med plastfolie.
  4. Låt vila i 30-60 minuter. Gör fyllningen nedan under tiden.

Fyllning

  1. Välj en av fyllningarna (eller gör lite av varje):
    1. Om kardemumma; blanda smör (250 g), socker (3 dl = 270 g) och kardemumma (5 msk = 53 g).
    2. Om kanel; blanda smör (250 g), socker (3 dl = 270 g), vetemjöl special (1 msk = 9 g) och kanel (3 msk = 18 g).

Bullar

  1. Dela degen och fyllningen i 2 delar.
  2. Mjöla ett bakbord och kavla ut en degbit i taget till en ca 35x50 centimeter stor rektangel.
  3. Bred på fyllningen, men spara ca fem centimeter utmed ena långsidan.
  4. Rulla ihop degen och se sedan till att den är jämntjock (dra ut mitten lite och tryck in ändarna något).
  5. Skär rullen till jämnstora bullar. Väg gärna i början, bullarna på bilderna väger ca 55 gram styck före gräddning.
  6. Vik in änden på rullen under bullen. Placera på bakplåtspapper på en plåt. Tänk på att bullarna växer ytterligare, så sätt dom inte för tätt.
  7. Låt bullarna jäsa under bakduk i 1.5 timme. Sätt på ugnen på 225 grader en halvtimme innan jäsningen är klar.
  8. Grädda en plåt i taget genom att:
    1. Pensla varje bulle med vispat ägg (1 st).
    2. Strö över pärlsocker.
    3. Grädda tills bullarna fått fin färg, ca 10 minuter.
    4. Blir bullarna klara olika tid så ta ut plåten, plocka av dom som är klara och kör resten några minuter till.

Bilder

  • Fördegen jäser Fördegen jäser.
  • Fördegen jäst klart Fördegen jäst klart.
  • Ingredienser Ingredienser i bunken.
  • Degen färdigknådad Degen färdigknådad i maskinen.
  • Andra jäsningen Andra jäsningen under plastfolie.
  • Kardemummafyllning Kardemummafyllning.
  • Kavlad deg med fyllning Kavlad deg med fyllning.
  • Rullar Se till att degen verkligen rullas i början.
  • Färdigrullad Färdigrullad.
  • Lossa och vik in änden under bullen.
  • Tredje och sista jäsningen.
  • Färdiga bullar Färdiga bullar.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort