Kladdkaka

☆☆☆☆☆   40 minuter

#Kakor #Efterrätter

Det finns en mängd olika recept och varianter på kladdkaka, men här är det som är lättast och godast enligt mig. Receptet har hängt med sedan jag var liten, och jag har alltid gjort det på samma sätt; alla ingredienser ner i samma bunke och rör om. Många recept blandar vissa ingredienser i viss ordning, men jag tycker det både är omständigare och resultatet är ofta mindre "kladd".

Få kakor är så beroende av tiden i ugnen som just kladdkaka är. En minut eller två kan göra den godaste kakan helt torr och tråkig, så testa gärna lite olika tider för att se vad som passar just din ugn.

Kladdkaka kan även göras med toscatäcke.

st

Ingredienser

100 gram smör, smält 100 gram
2.5 deciliter socker 225 gram
2 styck ägg 2 styck
1.5 deciliter vetemjöl 90 gram
0.5 tesked bakpulver 1.5 gram
4 matsked kakao 24 gram
2 tesked vaniljsocker 5.5 gram
ströbröd

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Smält smör (100 g) i en bunke. Det räcker att smälta tills smöret är mjukt nog att kunna röras ut, det måste inte vara helt smält (se bild nedan).
  3. Tillsätt:
    1. socker (2.5 dl = 225 g)
    2. vetemjöl (1.5 dl = 90 g)
    3. ägg (2 st)
    4. kakao (4 msk = 24 g)
    5. bakpulver (0.5 tsk = 1.5 g)
    6. vaniljsocker (2 tsk = 5.5 g)
  4. Rör till en jämn smet.
  5. Smöra en form och bröa med ströbröd.
  6. Häll på och bred ut smeten.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Tänk på att olika ugnar ofta har olika temperaturer, och få kakor/rätter är så beroende av tiden som kladdkaka är. Testa dig gärna fram till en bra tid.

Bilder

  • Tillräckligt mjukt smör.
  • Ingredienser.
  • Smörad form.
  • Ströbröd i formen och färdig smet.
  • Smet på plats i formen.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort