Pepparkaksdeg

☆☆☆☆☆  

#Kakor

Pepparkaksdeg bör förvaras minst ett dygn i kylen innan man bakar ut pepparkakorna, så gör degen en dag i förväg. Det går sedan att göra pepparkakorna så som man känner för; tunnare deg ger krispiga pepparkakor, men även tiden i ugnen påverkar färg och smak.

st

Ingredienser

4 deciliter socker 360 gram
2 deciliter sirap, ljus 280 gram
2 deciliter vatten 200 gram
250 gram smör 250 gram
2 matsked kanel 12 gram
1 matsked kardemumma, mald 10.5 gram
1 matsked kryddnejlikor, malda 1 matsked
1 matsked ingefära, mald 1 matsked
1 matsked bikarbonat 1 matsked
15 deciliter vetemjöl 900 gram

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

Pepparkaksdeg

  1. Ta fram en kastrull och tillsätt:
    1. socker (4 dl = 360 g)
    2. sirap (2 dl = 280 g), ljus
    3. vatten (2 dl = 200 g)
  2. Låt koka upp och ta sedan av grytan från plattan.
  3. Dela smör (250 g) i bitar och lägg i en bunke.
  4. Häll kryddorna i bunken:
    1. kanel (2 msk = 12 g)
    2. kardemumma (1 msk = 10.5 g)
    3. kryddnejlikor (1 msk)
    4. ingefära (1 msk)
  5. Häll innehållet från grytan till bunken och rör om tills smöret smält.
  6. Blanda vetemjöl (15 dl = 900 g) och bikarbonat (1 msk) och rör sedan ner det i bunken. Bearbeta tills det blir en slät deg.
  7. Lägg över degen på en tallrik, platta till och täck sedan med plastfolie. Låt degen stå i kylskåpet ca ett dygn innan den bakas ut.

Pepparkakor

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär en bit deg och låt tallriken med resten av degen stå kvar i kylen.
  3. Mjöla bakbord och kavel lätt och kavla ut degen tunt. Använd pepparkaksfigurer och flytta sedan över figurerna till en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda i ugnen tills dom fått fin färg, ca 5 minuter. Passa dom noga första gångerna då dom lätt bränns vid.

Bilder

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort