Risgrynsgröt

☆☆☆☆☆  

Klassisk gröt runt jul, men fungerar året om. Dela gärna kanelstången på längden med en matkniv, då får gröten mer smak av kanelen.

port

Ingredienser

1.5 deciliter grötris 128 gram
3 deciliter vatten 300 gram
0.75 tesked salt 4.7 gram
1 styck kanelstång 1 styck
1 matsked smör 14.3 gram
5.5 deciliter mjölk, röd 550 gram
0–2 matsked socker 0–27 gram

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Häll upp vatten (3 dl = 300 g) i en gryta.
  2. Tillsätt grötris (1.5 dl = 128 g) och salt (0.75 tsk = 4.7 g) och låt koka under lock som vanligt ris.
  3. Tillsätt kanelstång (1 st) och smör (1 msk = 14.3 g) när det mesta vattnet kokat bort.
  4. Häll upp mjölk (5.5 dl = 550 g) i en behållare.
  5. Tillsätt mjölken i omgångar så snart gröten tjocknar, ca 1/5 av mjölken i taget.
  6. Låt puttra på mycket svag värme i ca 35 minuter. Rör om då och då så att inte gröten bränner vid, kanske så ofta som var femte minut.
  7. Tillsätt socker (0–2 msk = 0–27 g) efter smak.

Servera med mjölk och kanel.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort