Bröd

★★★★★  

#Bröd

Detta är ett ljust bröd gjort med surdeg istället för jäst. Brödet behöver inte knådas i någon maskin, utan viks endast med händerna några gånger under jäsningen. Väldigt lite arbetsinsats, men dock så behövs istället massor av tid; ca 3.5 timmar på kvällen och sedan jäsning över natten.

Vikningen går till så här: blöt ner händerna något och ta sedan tag i degen vid kanten av bunken. Dra sedan degen uppåt så att den sträcks och vik den över resten av degen. Vrid sedan bunken ett kvarts varv och upprepa vikningen. Gör detta 5-6 gånger.

Använd helst en baksten för bäst resultat.

Receptet kommer från Martin Johanssons bok Bröd och Pizza. Hans hemsida paindemartin.se, samt gamla blogg paindemartin.blogspot.se, innehåller massor av recept och tips.

st

Ingredienser

300 gram surdegsgrund
550 gram vatten, ljummet
850 gram vetemjöl Special
22–25 gram flingsalt

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Ta fram en stor bunke och häll i:
    1. surdegsgrund (300 g)
    2. vatten (550 g), ljummet
    3. vetemjöl special (850 g)
  2. Blanda degen i bunken och täck sedan med ett lock eller plastfolie. Degen behöver inte knådas, men blanda tills det inte finns kvar några mjölklumpar.
  3. Väg upp flingsalt (22–25 g) i en liten skål och ställ på bunken så att du inte glömmer av det.
  4. Låt jäsa ca 45 minuter.
  5. Vik degen i bunken och strö över lite salt åt gången mellan varje vikning. Se text ovan för hur vikningen går till. Låt jäsa ca 30 minuter.
  6. Vik en gång till på samma sätt, låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
  7. Vik en sista omgång, låt jäsa ca 60 minuter.
  8. Mjöla ett bakbord eller bänk och häll upp degen.
  9. Dela degen i 2 delar, vik sedan kanterna på degen in mot mitten några gånger så att den får en spänd yta. Vänd uppochner och låt vila ca 30 minuter.
  10. Ta fram brödformar, lägg i en handduk och strö över mjöl (så att inte degen fastnar i handduken).
  11. Forma degen till en limpa och lägg med skarven uppåt i formen. Strö över lite mjöl och vik sedan över handduken.
  12. Låt jäsa i kylskåp i 10-12 timmar.
  13. Sätt på ugnen på 250 grader i god tid innan utbaket. Gärna med en djup plåt längst ner och en baksten i mitten på ett galler. Plåten används för få ånga i ugnen, så att bröden kan växa ordentligt (utan ånga så torkar ytan). Dock så kan detta göra att plåten böjer sig och då blir svår att använda för kakor och annat.
  14. Baka ut bröden två åt gången genom att:
    1. Strö lite mjöl på en bak- eller pizza-spade.
    2. Vänd ut en limpa i taget ur formarna och lägg med skarven nedåt på spaden.
    3. Snitta bröden; en gång längst med långsidan och sedan flera gånger rakt över brödet. Se bild.
    4. Skjutsa över bröden till bakstenen och häll snabbt över en deciliter vatten på plåten under stenen.
    5. Grädda bröden i ugnen i ca 30 minuter. Får dom fin färg så sänk värmen till 200 grader de sista 10-15 minuterna.
    6. Ta ut och låt svalna en stund på ett galler.

Bilder

  • Surdegsgrund Surdegsgrund som är klar att baka på.
  • Väger Väger surdegsgrund, mjöl och vatten.
  • Blandat Degen blandad, men ej knådad.
  • Salt Tips: Ställ saltet på bunken så att det inte glöms bort.
  • Deg Formade degbollar.
  • Brödformar Brödformar.
  • Snittat Snittad limpa.
  • Ugnen Två limpor får plats på stenen.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort