Ost

Recept

 • Kycklinggratäng ★☆☆☆☆
  En lättlagad gratäng med grillad kyckling, paprika och ananas. Går förstås att variera grönsakerna efter smak genom att tillsätta till exempel sparris, champinjoner eller andra grönsaker.
 • Lasagne ★★★★★
  Underbart god lasagne som görs på köttfärssås-receptet, bechamelsås och ost. Köttfärssåsen och bechamelsåsen smakar mycket i sig, så vanlig hushållsost fungerar bra. Eller prästost.

  Ta gärna ut lasagnen lite innan plattorna är helt mjuka, då dom mjuknar efter ugnen på grund av värmen och all vätska som finns i lasagnen.

 • Pizza ★★★★★
  Bästa knepet för att lyckas med hemmagjord pizza är att använda en baksten. Finns att köpa för ca 400-800kr och går förstås även utmärkt att använda för att baka bröd på. Bakstenar används för att hålla temperaturen i ugnen och gör även att man får en knaprig och fint ljusbrun undersida på pizzan.

  Det kan vara lite klurigt att få en jämn, rund och fin pizza som på en "riktig" pizzeria, men om man råkar få lite udda form på pizzan så blir det gott ändå. Vill man fuska med en kavel så går det också bra.

  Recepten kommer från Marin Johansson bok Bröd och Pizza. Se gärna en kort film på hur Martin bakar ut sin pizza.

  Pizzadeg
  Följ receptet på pizzadeg.

  Tomatsås
  Receptet på tomatsås används i alla pizzor förutom efterrättspizzan.

  Ost
  En mild ost-sort fungerar bra till pizza, exempelvis Arla Herrgård 26%. Mozzarella på pizza kan heller aldrig gå fel.

 • Potatisgratäng ★★★★☆
  Det här är en krämig och god potatisgratäng som är enkel att tillaga; potatisen kokas inte separat innan gratängen gratineras. Om man vill så kan man strö över ströbröd på toppen, vilket ger ett krispigt och gott täcke.

  Om man skall använda fast eller mjölig potatis finns det många åsikter om, men vad jag läst så är det oftast fast potatis som rekommenderas. Men med det sagt så fungerar säkert mjölig också.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort