Äppelpaj med knäckig smuldeg

☆☆☆☆☆  

#Kakor

Detta är en smuläppelpaj med sirap i smuldegen, vilket ger den en knaprig och god knäck-smak.

Använd gärna vinteräpplen i pajen, då dom ofta är lite syrligare.

port

Ingredienser

Smuldeg
150 gram smör 150 gram
3 deciliter havregryn 105 gram
1.75 deciliter socker 158 gram
2.5 deciliter vetemjöl 150 gram
0.5 tesked bakpulver 1.5 gram
1 kryddmått salt 1.25 gram
0.5 deciliter sirap, ljus 70 gram
Övrigt
4–5 styck äpplen 4–5 styck
1–2 matsked socker 13.5–27 gram
1 tesked kanel 2 gram

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Sätt på ugnen på 180 grader.
  2. Smält smör (150 g) i en bunke. Det behöver bara vara mjukt, inte helt smält.
  3. Tillsätt sedan:
    1. havregryn (3 dl = 105 g)
    2. socker (1.75 dl = 158 g)
    3. vetemjöl (2.5 dl = 150 g)
    4. bakpulver (0.5 tsk = 1.5 g)
    5. salt (1 krm = 1.25 g)
    6. sirap (0.5 dl = 70 g)
  4. Blanda ovanstående till en smulig deg.
  5. Skala och skiva äpplen (4–5 st) och lägg i en bunke.
  6. Strö över socker (1–2 msk = 13.5–27 g) och kanel (1 tsk = 2 g). Blanda.
  7. Smöra en ugnsfast form och strö sedan ut äppelskivorna i formen.
  8. Fördela smuldegen över äppelskivorna (enklast gjort med fingrarna).
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter, eller tills pajen fått rätt färg.

Servera med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

Bilder

  • Blandad smuldeg
  • Äppelskivor med socker och kanel.
  • Äppelpaj innan ugnen
  • Färdig äppelpaj.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort