
4 timmar
Föredrar själv kardemummabullar, men receptet inkluderar även en variant med traditionell kanel-fyllning. Man kan även byta ut kardemumma/kanel mot vaniljsocker och göra ljuvliga vaniljbullar.
st
Ingredienser
Fördeg |
||
25 gram | jäst | 25 gram |
8.33 deciliter | vetemjöl special | 500 gram |
2.5 deciliter | vatten | 250 gram |
2.5 deciliter | mjölk | 250 gram |
Deg |
||
7.5 deciliter | vetemjöl special | 450 gram |
1 matsked | kardemumma | 10.5 gram |
1 tesked | salt | 6.3 gram |
1.75 deciliter | socker | 158 gram |
150 gram | smör | 150 gram |
Kardemumma-fyllning |
||
250 gram | smör | 250 gram |
3 deciliter | socker | 270 gram |
5 matsked | kardemumma | 53 gram |
Kanel-fyllning |
||
250 gram | smör | 250 gram |
3 deciliter | socker | 270 gram |
3 matsked | kanel | 18 gram |
1 matsked | vetemjöl special | 9 gram |
Topping |
||
1 styck | ägg | 1 styck |
pärlsocker |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
Fördeg
- Ta fram smör (150 g) + smör (250 g) och låt stå framme så att det blir mjukt tills degen och fyllningen skall göras.
- Blanda följande i en bunke:
- vatten (2.5 dl = 250 g)
- jäst (25 g)
- mjölk (2.5 dl = 250 g)
- vetemjöl special (8.33 dl = 500 g)

Deg
- Blanda fördegen med:
- vetemjöl special (7.5 dl = 450 g)
- kardemumma (1 msk = 10.5 g)
- salt (1 tsk = 6.3 g)
- socker (1.75 dl = 158 g)
- smör (150 g)

Fyllning
- Välj en av fyllningarna (eller gör lite av varje):
- Om kardemumma; blanda smör (250 g), socker (3 dl = 270 g) och kardemumma (5 msk = 53 g).
- Om kanel; blanda smör (250 g), socker (3 dl = 270 g), vetemjöl special (1 msk = 9 g) och kanel (3 msk = 18 g).
Bullar
- Dela degen och fyllningen i 2 delar.
- Mjöla ett bakbord och kavla ut en degbit i taget till en ca 35x50 centimeter stor rektangel.
Bred på fyllningen, men spara ca fem centimeter utmed ena långsidan.
Rulla ihop degen och se sedan till att den är jämntjock (dra ut mitten lite och tryck in ändarna något).
- Skär rullen till jämnstora bullar. Väg gärna i början, bullarna på bilderna väger ca 55 gram styck före gräddning.
Vik in änden på rullen under bullen. Placera på bakplåtspapper på en plåt. Tänk på att bullarna växer ytterligare, så sätt dom inte för tätt.
Låt bullarna jäsa under bakduk i 1.5 timme. Sätt på ugnen på 225 grader en halvtimme innan jäsningen är klar.
- Grädda en plåt i taget genom att:
- Pensla varje bulle med vispat ägg (1 st).
- Strö över pärlsocker.
- Grädda tills bullarna fått fin färg, ca 10 minuter.
- Blir bullarna klara olika tid så ta ut plåten, plocka av dom som är klara och kör resten några minuter till.
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
Bilder
-
Fördegen jäser.
-
Fördegen jäst klart.
-
Ingredienser i bunken.
-
Degen färdigknådad i maskinen.
-
Andra jäsningen under plastfolie.
-
Kardemummafyllning.
-
Kavlad deg med fyllning.
-
Se till att degen verkligen rullas i början.
-
Färdigrullad.
-
Lossa och vik in änden under bullen.
-
Tredje och sista jäsningen.
-
Färdiga bullar.
Så goda och lättbakade
Svara