
Väldigt goda köttbullar, har fått väldigt bra betyg de gånger jag bjudit på dom. En "hemlig" ingrediens som gör dom extra goda är att mixa torkade trattkantareller och ha i pulvret i både köttbullar och sås.
port
Ingredienser
500 gram | blandfärs | 500 gram |
50 gram | bacon | 50 gram |
1 styck | gul lök, liten | 1 styck |
1 deciliter | grädde | 100 gram |
0.5 deciliter | ströbröd | 35 gram |
1 styck | ägg | 1 styck |
1 tesked | salt | 6.3 gram |
1–2 kryddmått | svartpeppar | 1–2 kryddmått |
0–2 matsked | trattkantareller, torkade, mixade | 0–2 matsked |
Brunsås |
||
3 deciliter | vatten | 300 gram |
0.5–1 styck | buljongtärning, kött | 0.5–1 styck |
2 matsked | vetemjöl | 18 gram |
1 deciliter | mjölk | 100 gram |
0.5–1 tesked | sojasås | 3.5–7 gram |
3 matsked | grädde | 45 gram |
svartpeppar |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
Köttbullar
- Finhacka lök (1 st) och skär bacon (50 g) tunt.
- Stek lök och bacon i en stekpanna, häll över i en stor skål.
- Blanda grädde (1 dl = 100 g) och ströbröd (0.5 dl = 35 g) i en annan skål, låt stå och svälla en liten stund. Varning; blandningen stelnar snabbt!
- Tillsätt ägg (1 st) till grädd- och ströbröd-blandningen, och blanda även ner salt (1 tsk = 6.3 g) och svartpeppar (1–2 krm).
- Valfritt: Om du har mixade trattkantareller (0–2 msk) så blanda i det.
- Häll sedan alltihop över baconet och löken, tillsätt blandfärs (500 g) och blanda.
- Rulla till köttbullar, stek gyllene i smör. Häll av stekfettet i en tjockbottnad gryta, gärna genom en sil.
Brunsås
- Häll i vatten (3 dl = 300 g) i grytan med stekfett.
- Tillsätt smulad buljongtärning (0.5–1 st).
- Rör ut vetemjöl (2 msk = 18 g) i mjölk (1 dl = 100 g) i en skål. Häll i grytan under omrörning.
- Tillsätt grädde (3 msk = 45 g).
- Låt koka 3-4 minuter, rör om då och då.
- Tillsätt sojasås (0.5–1 tsk = 3.5–7 g) och svartpeppar.
Servera med lingonsylt och kokt potatis, potatismos eller makaroner.
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
Bilder
-
Råa köttbullar.
-
Steker köttbullar.
-
Häller av stekfettet genom en sil.
-
Stekfett.
-
Stekfett och vatten kokar.
-
Brunsåsen kokar.
-
Brunsås klar.
-
Fryser sås som blir över i stora isbitsformar.
Du har missat grädden i såsens utförande. Gjorde älgköttbullar med dit recept som bas. Tog ett helt paket bacon till 400g färs.
Svara