Köttbullar

★★★★★  

#Middagar

Väldigt goda köttbullar, har fått väldigt bra betyg de gånger jag bjudit på dom. En "hemlig" ingrediens som gör dom extra goda är att mixa torkade trattkantareller och ha i pulvret i både köttbullar och sås.

port

Ingredienser

500 gram blandfärs 500 gram
50 gram bacon 50 gram
1 styck gul lök, liten 1 styck
1 deciliter grädde 100 gram
0.5 deciliter ströbröd 35 gram
1 styck ägg 1 styck
1 tesked salt 6.3 gram
1–2 kryddmått svartpeppar 1–2 kryddmått
0–2 matsked trattkantareller, torkade, mixade 0–2 matsked
Brunsås
3 deciliter vatten 300 gram
0.5–1 styck buljongtärning, kött 0.5–1 styck
2 matsked vetemjöl 18 gram
1 deciliter mjölk 100 gram
0.5–1 tesked sojasås 3.5–7 gram
3 matsked grädde 45 gram
svartpeppar

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

Köttbullar

  1. Finhacka lök (1 st) och skär bacon (50 g) tunt.
  2. Stek lök och bacon i en stekpanna, häll över i en stor skål.
  3. Blanda grädde (1 dl = 100 g) och ströbröd (0.5 dl = 35 g) i en annan skål, låt stå och svälla en liten stund. Varning; blandningen stelnar snabbt!
  4. Tillsätt ägg (1 st) till grädd- och ströbröd-blandningen, och blanda även ner salt (1 tsk = 6.3 g) och svartpeppar (1–2 krm).
  5. Valfritt: Om du har mixade trattkantareller (0–2 msk) så blanda i det.
  6. Häll sedan alltihop över baconet och löken, tillsätt blandfärs (500 g) och blanda.
  7. Rulla till köttbullar, stek gyllene i smör. Häll av stekfettet i en tjockbottnad gryta, gärna genom en sil.

Brunsås

  1. Häll i vatten (3 dl = 300 g) i grytan med stekfett.
  2. Tillsätt smulad buljongtärning (0.5–1 st).
  3. Rör ut vetemjöl (2 msk = 18 g) i mjölk (1 dl = 100 g) i en skål. Häll i grytan under omrörning.
  4. Tillsätt grädde (3 msk = 45 g).
  5. Låt koka 3-4 minuter, rör om då och då.
  6. Tillsätt sojasås (0.5–1 tsk = 3.5–7 g) och svartpeppar.

Servera med lingonsylt och kokt potatis, potatismos eller makaroner.

Bilder

  • Råa köttbullar.
  • Steker köttbullar.
  • Häller av stekfettet genom en sil.
  • Stekfett.
  • Stekfett och vatten kokar.
  • Brunsåsen kokar.
  • Brunsås klar.
  • Fryser sås som blir över i stora isbitsformar.

Kommentarer

Rebecca   Augusti 2018

Du har missat grädden i såsens utförande. Gjorde älgköttbullar med dit recept som bas. Tog ett helt paket bacon till 400g färs.

Svara

Av: - Ändra | Ta bort