
En söt gelé som passar bra till exempelvis köttgrytor eller köttbullar. Det går åt mycket äpplen när man gör gelé, mitt test-kok på 330 gram (0.5 liter) äppelbitar gav en halv liten burk med gelé. Det kan dock vara klurigt att få till rätt konsistens på gelén, så det kan vara klokt att börja med en lite mindre omgång.
Paradisäppelgele på ca 4-5 liter äpplen fick precis plats i sil-duken (se bild nedan).
En liter paradisäpplen väger ca 600 gram.
Ett kilo paradisäpplen är ca 1.7 liter.
st
Ingredienser
1 kilo | paradisäpplen | 1000 gram |
5 deciliter | vatten | 500 gram |
socker |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
- Rensa paradisäpplen (1 kg = 1000 g). Skal och kärnhus skall vara kvar (det ger färg och smak), men skär bort bruna fläckar, skaftet och blomfästet.
Skölj och dela äpplena i mindre delar, lägg sedan i en gryta.
- Häll i vatten (5 dl = 500 g) och låt koka tills äpplena är mjuka, ca 10 - 15 minuter.
- Lägg en tallrik i frysen, den används för att göra gelé-prov senare.
Häll över fruktmassan i en silduk över en skål eller gryta och låt saften självrinna ur silduken. Krama inte ur duken, det ger en grumlig gelé.
- Mät mängden saft i en gryta och tillsätt 5.5 dl socker per 6 dl saft (motsvarar 83 g socker per 100 g saft). Rör om på svag värme tills sockret lösts upp.
Höj temperaturen och koka i ca 8 - 10 minuter. Gör geléprov för att testa om gelén är färdig, är den inte det så koka några minuter till och testa igen.
Låt stå i tre minuter och skumma sedan av gelén.
- Häll över gelén i heta, steriliserade glasburkar och förslut dem direkt.
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
Bilder
-
Paradisäpple på trädet.
-
Äpplen och vatten kokar.
-
Äppelmassan rinner av.
-
Socker tillsatt.
-
Kokar saften.
-
Överblivet skum.
-
Geléprov.
-
Färdig gelé.