
Det här är en krämig och god potatisgratäng som är enkel att tillaga; potatisen kokas inte separat innan gratängen gratineras. Om man vill så kan man strö över ströbröd på toppen, vilket ger ett krispigt och gott täcke.
Om man skall använda fast eller mjölig potatis finns det många åsikter om, men vad jag läst så är det oftast fast potatis som rekommenderas. Men med det sagt så fungerar säkert mjölig också.
port
Ingredienser
1 kilo | potatis, fast | 1000 gram |
1 styck | gul lök | 1 styck |
2–4 styck | vitlöksklyftor | 2–4 styck |
200 gram | ost, riven grovt | 200 gram |
1.5 tesked | salt | 9.4 gram |
1–2 kryddmått | svartpeppar, mald | 1–2 kryddmått |
5 deciliter | grädde | 500 gram |
ströbröd |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
- Skala och skiva potatis (1 kg = 1000 g). Skölj den inte, då stärkelsen på potatisen ger en krämig potatisgratäng.
- Skala gul lök (1 st), dela och skiva sedan tunt.
- Skala och skiva vitlöksklyftor (2–4 st) efter smak.
- Riv ost (200 g) grovt.
- Smöra en ugnssäker form och tillsätt hälften av potatisen.
- Strö över:
- Skivad lök.
- Skivad vitlök.
- salt (1.5 tsk = 9.4 g)
- svartpeppar (1–2 krm)
- Hälften av osten.
- Resten av potatisen.
- Resten av osten.
- grädde (5 dl = 500 g)
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
Bilder
-
Innan andra lagret potatis.
-
Dags för gratinering.
-
Färdig potatisgratäng.