
Att göra riktigt goda semlor tar tid! Bearbeta gärna degen länge, och låt den sedan jäsa i lugn och ro. Ett annat tips är att smaken från kardemumman kommer mer till sin rätt om man köper hel kardemumma och mortlar den själv. Har du tid så gör gärna även egen mandelmassa.
Det här receptet använder kall mjölk och längre jäsning, men man kan också använda fingervarm mjölk (37 grader) och då istället endast jäsa ca 30 minuter.
De här semlorna är något mindre än i många andra recept, men ändå inte på något vis särskilt små. På en av bilderna nedan visas tre olika storlekar på semlor, där den längst till vänster är standard-storleken i det här receptet (100 gram deg per bulle). Mellan-storleken är 75 gram, medans den minsta (minisemlan) endast är 50 gram. På bilden här bredvid visas mini-semlan.
Rundriva semlor:
Se gärna när Sara från Solhaga Bageri visar i ett YouTube-klipp hur man rundriver semlor.
Semmeldagen / fettisdagen infaller på följande datum (alltid på en tisdag):
2018: 13 februari
2019: 5 mars
2020: 25 februari
Ingredienser
Semmeldeg |
||
5 deciliter | mjölk | 500 gram |
2 styck | ägg | 2 styck |
50 gram | jäst, för söta degar | 50 gram |
2 deciliter | socker | 180 gram |
150 gram | smör, rumstempererat | 150 gram |
2 tesked | kardemumma, mald | 7 gram |
1 tesked | salt | 6.3 gram |
18 deciliter | vetemjöl special | 1080 gram |
Pensling |
||
ägg, 1st | ||
Semlor |
||
600 gram | mandelmassa | 600 gram |
1.5–2 deciliter | mjölk eller grädde | 150–200 gram |
9 deciliter | grädde | 900 gram |
florsocker |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
Semmeldeg
- Smula jäst (50 g) i en bunke eller köksassistent.
- Tillsätt mjölk (5 dl = 500 g) och rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt sedan:
- smör (150 g), rumstempererat
- ägg (2 st)
- socker (2 dl = 180 g)
- kardemumma (2 tsk = 7 g), mald (gärna mortlad för mest smak)
- salt (1 tsk = 6.3 g)
- vetemjöl special (18 dl = 1080 g)


Rundriv och jäs
- Häll ut degen på ett bakbord. Har den knådats tillräckligt så behövs inget extra mjöl.
Dela i 20 delar (100 gram deg per del). Vill du göra minisemlor så dela istället i 40 delar (50 gram deg per del).
Rundriv varje bit till en rund bulle. Att rundriva är som att rulla köttbullar, men med bara en hand och "köttbullen" på bakbordet. Kupa handen något större än degbollen och låt bollen rulla runt inne i handen. Först med rätt platt hand och sedan mer och mer kupad. Det är mycket enklare utan mjöl på bakbordet, eftersom degen då lättare rullar runt i handen istället för att kana runt på bakbordet.
Placera bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Lämna rätt mycket plats mellan då dom blir ungefär dubbelt så stora när dom är klara.
- Låt jäsa ca 30-40 minuter under bakduk. Sätt på ugnen på 225 grader.
Utbak
- Vispa ett ägg lätt.
- Pensla bullarna med äggvispet.
- Grädda plåten mitt i ugnen i ca 8 minuter.
- Om du inte skall äta semlorna samma dag:
- Låt svalna en stund (5-10 minuter) på ett galler under en bakduk. Lägg sedan semlorna i påsar medans dom fortfarande är varma, fyra 100-grams-semlor i en två-liters-påse är lagom, och förslut påsen direkt. Detta gör att semlorna behåller fukten och blir saftiga och goda. Frys påsarna när semlorna kallnat.
- När du sedan tar upp dom ur frysen; öppna påsen och ta in lite mer luft så att inte semlebullarna ligger mot plasten. Förslut den sedan igen och låt semlorna tina i rumstemperatur ett par timmar. Micra gärna på väldigt låg effekt en liten stund precis innan du gör semlorna för att göra dom ljumna (men inte så varma att grädden smälter).
Semlor
- Skär av ett lock på bullarna och ta sedan ut lite av inkråmet.
- Blanda mandelmassa (600 g), inkråmet och lite i taget av mjölk (1.5–2 dl = 150–200 g) eller grädde till en jämn smet med lagom konsistens.
- Vispa grädde (9 dl = 900 g).
Lägg i mandelmassa-smeten, klicka över grädde, sätt på locket och sikta sedan över med florsocker (det är smidigt att använda en liten tesil). Klart!
Bilder
-
Semledegen jäser.
-
Semledegen jäst klart.
-
Semlebullar jäser.
-
Gräddade semlor. De till vänster är penslade med ägg och de till höger med grädde.
-
Tre olika semmelstorlekar; vanlig storlek (100%), mellan (75%) och mini-semla (50%).
-
Mandelmassa och inkråm.
-
Färdig mandelmassa-fyllning.
-
Tre normalstora semlor på en tallrik.
Härligare deg att jobba med får man lera efter ????
Svara