
Förr i tiden var den 25:e mars varje år en helgdag, kallad Vårfrudagen. Numera är dagen mer känd som våffeldagen och är en populär dag att äta våfflor på. I vår familj så är våfflor mer något man äter någon gång i månaden, ofta då kylskåpet i övrigt är tomt på ingredienser eller orken inte riktigt finns där att laga en större middag.
Våfflor serveras med fördel med vispad grädde, socker och olika sorters sylt.
st
Ingredienser
100 gram | smör | 100 gram |
4 deciliter | vetemjöl | 240 gram |
0.5 tesked | salt | 3.1 gram |
1 tesked | bakpulver | 3 gram |
5 deciliter | mjölk | 500 gram |
2 styck | ägg | 2 styck |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
- Smält smöret (100 g) och låt det svalna.
- Blanda vetemjöl (4 dl = 240 g), salt (0.5 tsk = 3.1 g) och bakpulver (1 tsk = 3 g) i en skål.
- Häll ner ca 3/5 av mjölken (3 dl = 300 g) och blanda till jämn smet. Tillsätt sedan resten av mjölken (2 dl = 200 g).
- Rör till sist ner äggen (2 st) och smöret i smeten. Blanda väl.
- Tillaga våfflorna i ett våffeljärn. Förvara gärna på ett galler för att behålla krispigheten i våfflorna. Servera med socker, sylt och grädde.
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆